LEMNUL LAMELAR INCLEIAT

Ce este si cum se foloseste?

1

       Peste 90% din lemnul folosit la fabricarea caselor Soleta zeroEnergy este lemn lamelar incleiat. Grinzile din lemn lamelar incleiat sunt mult mai stabile in timp, nemaiexistand pericolul aparitiei deformarilor si a crapaturilor obisnuite la lemnul masiv. In plus sunt mult mai rezistente si ecologice. De ce?

    Lemnul lamelar încleiat (Glulam) mai este denumit si lemn lamelat sau lemn stratificat, se obtine prin lipirea impreuna a doua sau mai multe lamele din lemn de rasinoase in conditii de temperatura si presiune bine determinate. Adezivii speciali folositi pentru lipirea lamelelor sunt structural stabili si rezistenti la umezeala. Lamelele, la randul lor, se obtin prin imbinarea succesiva pe lungime printr-un sistem de frezaje in dinti, a unor bucati selectionate de cherestea cu diverse lungimi, obtinandu-se astfel lamele cu o structura si o coloratie omogena, care se vor prelucra pe fetele de contact inainte de adezivare si presarea in pachet.

    Elementele structurale din lemn lamelar astfel obtinute, se folosesc in domeniul constructiilor in special la fabricarea sarpantelor, a caselor din lemn si a cladirilor industriale dar nu de putine ori intalnim acest material utilizat si pentru constructii speciale precum podurile sau stalpii de inalta tensiune.

Iata mai jos o scurta descriere a acestui material si a modului in care se fabrica:

       O particularitate speciala a lemnului lamelar este posibilitatea obtinerii elementelor curbate, arcuite. Pentru fabricarea sa se utilizeaza de regula lemnul de rasinoase dar pot fi utilizate si alte specii de lemn. Interconectarea elementelor structurale din lemn lamelar se face de regula prin conectori speciali metalici si buloane.

       Multumita acestei tehnologii, grinzile din lemn lamelar incleiat sunt mult mai stabile in timp, nemaiexistand pericolul aparitiei deformarilor si a crapaturilor obisnuite la lemnul masiv.

2

  De ce utilizarea lemnului lamelar are un impact negativ redus asupra mediului inconjurator?

• Sarpante din lemn civile ( pentru case, vile, hotele, cladiri administrative)

• Acoperisuri din lemn civile ( pentru case, vile, hotele, cladiri administrative)

• Sarpante industriale din lemn (hale, acoperisuri, copertine)

• Structuri industriale din lemn (hale, acoperisuri, copertine)

• Cladiri agricole (grajduri, depozite, manejuri)

• Sali de sport din lemn (terenuri acoperite, sali polivalente, piscine acoperite, tribune)

• Cladiri comerciale din lemn (magazine, restaurante, terase publice, pontoane)

• Extinderi ale unor constructii existente (supraetajari, mansardari, gradini de iarna, sere)

• Constructii publicitare (panouri afisaj, standuri expozitionale)

• Lucrari de arta si restaurare

• Poduri si pasarele din lemn

       Pentru fabricarea lemnului lamelar se utilizeaza elemente primare cu sectiune mica, care se pot obtine usor si din arbori crescuti in plantatiii, nefiind necesara defrisarea padurilor virgine. Si pierderile sunt mult diminuate prin acest proces de fabricatie in comparatie cu sistemul traditional de fabricare a grinzilor cu sectiuni mari din lemn masiv.  Se reduce astfel cantitatea totală de cherestea utilizata, rezultand si un impact mai redus asupra mediului inconjurator.

       Un aspect ecologic foarte important este diminuarea energiei necesare in fabricatia lemnului lamelar comparand cu cea necesara fabricarii elementelor cu rol similar fabricate din beton sau metal.

       Asadar, comparand elemente cu rol structural similar, lemnul lamelar este cu doua treimi mai usor decat metalul si de sase ori mai usor decat betonul, iar energia necesara producerii este de sapte ori mai redusa decat in cazul metalului. Rezistenta la tractiune a elementelor din lemn lamelar este dubla fata de cea a metalului iar rezistenta la compresiune este de doua ori mai buna decat cea a betonului.

Este un material cu elasticitate ridicata din care se pot realiza elemente structurale cu lungimi mari (grinzi, arcade) a caror dimensiune este practic limitata doar de conditiile de transport si manipulare.

3

Cele mai des intalnite aplicatii ale lemnului lamelat incleiat si a structurilor realizate din acest material:

Soleta.ro © 2020

Contact:

E-mail: mainoffice@soleta.ro

Tel:+40 723 300 301

+40 723 300 302